Ordningsregler

Ordningsregler
Antagna av styrelsen 1994-09-08, senast reviderade 2017-10-30.
Reglerna syftar till att skapa säkerhet, gemensam trivsel och främja en god ekonomi inom föreningen.
Enligt lag och stadgar är bostadsrättsinnehavare och dennes husfolk skyldiga att följa av styrelsen utfärdade regler och anvisningar. Om utfärdade regler och anvisningar ej följs kan nyttjanderätten till lägenheten under vissa omständigheter förverkas.
Balkong och uteplats
• Skaka inte mattor eller dylikt från balkongen och häng inte mattor eller andra lösa föremål på räcket. Använd de piskställningar som finns, och som endast ska användas för detta ändamål
• Var varsam vid vattning. Eventuella blomlådor skall sättas på insidan av balkongräcke.
• Balkonggolv får målas i valfri färg, men betongfärg måste användas.
• Väggar och tak på balkong eller uteplats får ej målas utan styrelsens medgivande.
• Markiser och balkongskärmar får endast uppsättas om de beträffande färg och form godkänts av styrelsen. Färgförslag finns på expeditionen.
• Föreningen är restriktiv med förändringar av utseendet på byggnaderna, ex. balkongräcken och uteplatser. Lägenheter med uteplats kan t. ex. inte utöka sin terrass eller ta bort/byta häck/plantor. Kontakta styrelsen för förfrågningar kring detta, men var medveten om att mycket goda skäl krävs för att frångå denna princip.
• Föreningen ersätter inte åverkan på egenplanterade växter som skett i samband med föreningens trädgårds- eller fastighetsskötsel. Plantering sker alltid på egen risk!
• Du kan i samband med avflyttning bli skyldig att återställa uteplats till ursprungligt skick.

Buller och oljud
Störande ljud, t.ex. hög musik eller användande av tvättmaskin, skall undvikas mellan kl. 2200 och 0700. Tänk även på att musik på balkong hörs vida omkring.
Tillfälliga arbeten (speciellt borrning och hammarslag) i lägenhet som kan upplevas störande får endast utföras mellan kl. 0900 och 1900. Använd alltid kraftig slagborrmaskin/borrhammare (finns att hyra av vicevärden) vid borrning i betongvägg.
Djur
Om djur inhyses i lägenhet ansvarar bostadsrättsinnehavaren för att olägenhet inte uppkommer för grannar i form av oljud, föroreningar mm. Djur får ej vistas i trapphus.
Rastning av djur får ej förekomma inom föreningens område. Det är av särskild vikt att djurägare tillser att djur inte förorenar på lekplatserna. Plocka alltid upp efter ditt djur även i kringliggande skogspartier.

Förråd i gårdshus
Låsning av eget förråd ombesörjs av bostadsrättshavaren. Cyklar eller andra föremål får inte förvaras i gångarna i förrådshusen.
Bensinmotorer skall tömmas på bensin om de förvaras i förråd.
Städning och byte av trasiga lampor i korridorer sköts av fastighetsskötare. Städning och byte av trasiga lampor inne i förråd sköts av bostadsrättshavaren.

Grillande
Lämna ej grill utan uppsikt innan eld och glöd helt brunnit ut! Brandrisk.

Gården
Eftersom vi gemensamt betalar kostnader för underhåll och reparationer bör det ligga i allas intresse att inte skräpa ner eller förstöra gårdsområdet.
Det är ej tillåtet att ta bort buskar, gräsmatta, blommor eller annan plantering utan styrelsens medgivande. Föreningen ersätter inte privat planterade växter som tas bort i samband med trädgårdsskötsel eller för att skydda byggnader.
Fordonstrafik och parkering på gräsmattor är förbjuden. Det är också förbjudet att parkera/stanna inom området så att genomfart hindras. Man får alltså bara stanna under aktiv ur- och ilastning.
Parabolantenner
Det är inte tillåtet att sätta upp parabolantenner på huset eller balkong.

Parkering
Parkeringsförbud råder på alla tillfartsvägar och gångvägar inom fastigheten, liksom på gräsmattorna.
Boende får stanna utanför entréer i samband med i- och urlastning, men se till att genomfartstrafik inte hindras.

Portar
Det är viktigt att entré- och ytterdörrar och dörrar till förråd och förrådshus hålls låsta för att obehöriga inte skall komma in.

Sopor
Soprum finns vid Gustav Kjellbergs väg 4, 20 och 28.
Föreningen har utökad källsortering vilket innebär att soporna skall delas upp i följande fraktioner:
Returpapper

  • Metallförpackningar
  • Wellpapp
  • Plastförpackningar
  • Komposterbart
  • Brännbart
  • Glas
  • Glödlampor
  • Batterier
  • Energilampor
  • Lysrör

Komposterbart ska vara inslaget i för ändamålet avsedda papperspåsar (finns att hämta i soprummen) och brännbart skall vara väl inslaget i plastpåsar och läggs i avsedda kärl.
Endast avsedda förpackningar får läggas i dessa kärl. Se skyltning i soprummen. Kartonger skall skäras isär och packas ihop – vi betalar för volym.
Grovsopor och elektronik skall lämnas till kommunens återvinningscentral och får ej lämnas i soprummen (eller utanför!!!). Container för grovsopor (ej elektronik) ställs ut vid två tillfällen/år.

Trapphus
Trappor och entréer får ej belamras med skräp eller soppåsar. Ej heller får cyklar, barnvagnar, leksaker eller andra föremål placeras i entré eller trapphus. Det är en brandsäkerhetsfråga!
Rökning är förbjuden i samtliga trapphus. Vid rökning utanför port eller på gården skall fimpar tas om hand.
Bostadsrättshavaren ansvarar för rengöring av lägenhetsdörrens utsida.

Vatten
Alla skall iaktta sparsamhet med vatten, såväl varmt som kallt. Ombesörj genast att läckande kranar och toaletter lagas.
Kranar får ej lämnas öppna om vattnet skulle vara tillfälligt avstängt.
Vattentappning för bad och dusch bör undvikas kl. 2300 och 0600.

Ventilation
Ventilationsventiler får ej sättas igen eller ställas för. Inställningarna får ej ändras – det påverkar resten av byggnaden.
Ventilationskontroll görs regelbundet, och kräver tillträde till lägenheten.

Värme
Lägenhetsinnehavare är skyldig att se till att tillräcklig värme finns i varmförråden under den kalla årstiden.

Uthyrning och överlåtelse

Andrahandsuthyrning
Andrahandsuthyrning av lägenhet får endast ske i begränsad omfattning (ett år i taget) och skall alltid godkännas av styrelsen. Ansökan inlämnas till styrelsen eller via Simplekos kundportal, med förslag på hyresgäst, samt information om tidsperiod och orsak. Ny ansökan erfordras vid byte av hyresgäst, eller vid förlängning av andrahandsuthyrningen. Kopia av kontraktet med hyresgästen skall inlämnas till styrelsen. Kostnader för namnändringar och administration uttas i enlighet med föreningens stadgar.
Styrelsen fattar alltid beslut för ett år i taget.
Bostadsrättshavaren är ansvarig för sin hyresgäst och skall informera om gällande regler inom föreningen.
Uthyrning för hotellverksamhet eller liknande, kortare, upprepade uthyrningar är normalt inte tillåtet. (AirB’n’B el. dylikt)
Inneboende
Det är tillåtet att hyra ut delar av sin lägenhet till en inneboende, förutsatt att regler kring detta följs. Bostadsrättsinnehavaren rekommenderas att meddela namn på den/de inneboende till styrelsen/vicevärd. Ev. extra kostnader för namnändringar och administration uttas enligt styrelsens beslut.
Bostadsrättshavaren är ansvarig för sin hyresgäst och skall informera om gällande regler inom föreningen.

Lägenhetsöverlåtelse
Överlåtelse ska alltid godkännas av styrelsen, och säljare beviljas utträde samt köparen inträde i föreningen. Detta är delegerat till utsedda styrelseledamöter, vilket innebär att det kan gå relativt snabbt, förutsatt att säljaren inte har någon skuld till föreningen. In- och utträde gäller normalt fr o m avflyttningsdatum.
Lägenhetens informationspärm skall överlämnas till den nya bostadsrättshavaren senast i samband med att nycklarna överlämnas.
Samtliga nycklar tillhöriga lägenheten skall överlämnas och kvitteras av köparen.
Bilplats kan endast efter godkännande av styrelsen överlåtas (och det skulle krävas ytterst goda skäl för att detta skulle beviljas), men kan tillfälligt hyras ut till annan medlem i föreningen. Detta ombesörjes av den enskilda medlemmen.
Namn- och nummerändringar vid porttelefon, trappuppgång, postfack och lägenhetsdörr ombesörjes efter beställning av styrelsen.
Föreningen måste vid varje årsskifte lämna uppgifter till skattemyndigheten om lägenhetsöverlåtelser. Säljaren får en kopia för egen deklaration. Ange därför den nya adressen på blanketten ”överlåtelse av bostadsrätt”.

Föreningen tar ut en avgift av köparen för täckande av kostnader i samband med ägarbyte.
Nycklar till gemensamma lokaler skall återlämnas vid överlåtelse av bostadsrätt.
Juridisk person är normalt inte tillåtet som ägare. Delat ägande är tillåtet, utan särskilda villkor på fördelning. Dock har varje bostadsrätt endast en röst vid föreningsstämma.

Pantförskrivning
Pantförskrivning i samband med lån skall sändas till RB Fastighetsägare AB (nytt namn, tidigare ISS ekonomiförvaltning). Föreningen tar ut en avgift.